Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on maaliskuu, 2017.

Lentokonepläjäys

Kuva
Tampere-Pirkkalan lentokentällä on tullut kevään aikana vierailtua useammankin kerran. Säät ovat suosineet nyt tätäkin kuvauksen muotoa. Seuraavat kuvat olen poiminut eri käyntikerroilta joten ei kannata hämääntyä, jos taivas on hieman erilaisen tuntuinen. :) Tällä kertaa vuoron saavat sotilaskoneet. Joka koneesta voit halutessasi hakea lisätietoja rekisteritunnuksen perusteella.

Pontius Pilatushan se siinä. Tai ei ihan Pontius sentään, mutta Pilatus kuitenkin. Tarkasti ottaen Pilatus PC-12 NG. Tämähän on se ilmavoimiemme uusi kuljetus- ja yhteyskone, joka on siitä erikoinen, että se selvästi pienkoneita suuremmasta koostaan huolimatta on vain yksimoottorinen. Tämä suurehkolla potkurilla varustettu potkuriturbiinimoottori antaa kuitenkin koneelle peräti 519 kilometrin huippunopeuden. Istumapaikkoja Pilatuksessa on kymmenelle henkilölle. Ilmavoimillamme on näitä kuusi, joista tässä laskukiidossa viilettää PI-05.

Ylilennossa samantyyppinen kone, tosin kuvauspäivä on eri. Rekisteritunnus…

Keminmaan kirkko

Kuva
VIIKON 17 KIRKKOESITTELY

Viime viikolla Viikon kirkkona oli Kemin kirkko ja tällä kertaa saa vuoron hyvänä jatkona Keminmaan kirkko. Nimestään huolimatta Keminmaa ei ole osa Kemiä, vaan ihan oma kuntansa Kemin naapurissa, vaikka vuoteen 1979 sen nimi oli peräti Kemin maalaiskunta!

Keminmaan kirkko on varsin näyttävä, vaikkakin suurin osa sen ulkoisesta näyttävyydestä tulee varsin massiivisesta, komeasta tornista. Tuo torni onkin itse asiassa jopa ihan tapuli, joka on liitetty kirkkorakennuksen länsipäätyyn. Torni tuo mieleen jopa Helsingin tuomiokirkon ja se ei ehkä ole sattuma, sillä näillä kirkoilla on sama suunnittelija, Carl Ludvig Engel. Tämä uusklassinen kivikirkko valmistui 1827. Sitä kutsutaan monesti jopa hieman koomisesti Keminmaan uudeksi kirkoksi erotuksena Keminmaan vanhaan Pyhän Mikaelin kirkkoon, joka on peräisin 1500-luvulta.

Osoite: Kirkkotie 8, Keminmaa


Kemin kirkko

Kuva
VIIKON 16 KIRKKOESITTELY

Minusta Kemin kirkko on yksi hienoimmista kirkoista tyylissään. Sen suunnitteli, kukapas muukaan, kuin Josef Stenbäck. Tältä tuottoisalta arkkitehdiltä löytyy monta hienoa kirkkoa, jotka ovat suurimmaksi osaksi joko tiili- tai kivirakenteisia Kaiken kaikkaan hänen suunnitelemiaaan kirkkoja löytyy jopa 35. Tälle kirkolle toisin en helposti vertailukohtaa hänen tuotannostaan löydä. Mikkelin tuomiokirkossa on hieman samoja piirteitä, mutta se on enemmän uusgoottilainen. Kirkon vaaleanpunainen väri on oman aikansa erikoisuus ja oli kovasti muodikas 1900-luvun alun vuosikymmeninä.

Kemin kirkko valmistui vuonna 1902 ja on ensimmäisiä Stenbäckin kirkkoja, joissa on uusgotiikan lisäksi ripaus kansallisromantiikkaa. Kirkko on suuri myös sisältä; istumapaikkoja on jopa 1200, joista osa on suurehkoilla lehtereillä. Sisältä kirkko on kolmilaivainen, ns. basilika-tyylinen. Se on peruskorjattu vuonna 2003.

Kesäisenä kuvauspäivän iltana kirkko oli jo suljettu, vaikka se tiek…

Talvitunnelmia

Kuva
Taas tuli hieman lunta, tämä sen kunniaksi :))


Lestijärven kirkko

Kuva
VIIKON 15 KIRKKOESITTELY

Lestijärven kirkko on toinen Toholammin seurakunnan kirkoista. Järjestyksessä se on toinen kirkko Lestijärvellä. Kirkon suunnittelu- ja rakennusvaihe kesti huomattavan pitkään.  Ensimmäiset piirustukset kirkon rakentamiseksi valmistuivat jo 1804. Toiset hieman myöhemmin. Vuonna 1906 valmistui A. N. Edelcranzin suunnitelma kirkon rakentamiseksi, joka sitten viimein hyväksyttiin. Seurakunta oli kuitenkin pieni ja vähävarainen ja niinpä kirkko oli valmis vasta 1827. Varmaan myös väliin tullut Suomen sota ja sitä seurannut lama myös vaikutti asiaan.

Nykyisin kirkko ei ole likimainkaan samanlainen, mikä se alunperin oli. Ulkonäöllisesti suurimmat muutokset tehtiin vuoden 1901-peruskorjauksen yhteydessä, jolloin katosta tehtiin korkeampi harjaa korottamalla, ikkunoita korotettiin ja niistä tehtiin yläosastaan suipot ja myös kellotorni siirrettiin länsipäähän. Kirkosta haluttiin selvästi uusgoottilainen, se tyylisuunta oli silloin hyvin muodissa kirkkoarkkitehtuuriss…