Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on huhtikuu, 2015.

Kevään kunniaksi! - eräänlainen ilmailusarja, osa 3

Sarja jatkuu. Tällä kertaa katsomme tällaista ilmaliitelijää. Olisiko sinusta mukavaa kohota ihmisten ulottumattomiin ja palata sieltä vasta seuraavan sateen koittaessa. No, jos ei päätä palele huimaa, niin mikä ettei. Tuoltahan saattaisi muuten olla mukava napsia lintukuvia kun pääsisi ihan lentokorkeudelle! =D


Jostain tekniikan lehdestä luin joskus, että tulevaisuudessa matkustajalentokoneet ovat täysin läpinäkyviä ja maisemia voi siten ihailla ihan vapaasti. - Armoa, arvon suunnittelijat! Näköesteet kyllä häipyvät, mutta niin häipyy se turvallisuuden tunnekin. Se vähäkin mitä on vielä jäljellä.. Ja vielä yksi pointti: Miten täytisesti me lentokonekuvaajat niitä enää sen jälkeen kuvataan! Haamusuodattimien kanssa ilmeisesti! 

=DD

Päivän kevennys!

Ja minuahan et näihin kevennyksiisi kuvaa. :)


Oriveden kirkko

VIIKON 17 KIRKKOESITTELY

Ufoko se on laskeutunut? Ei suinkaan! Kyseessä on aikansa modernia arkkitehtuuria edustava Oriveden kirkko. Tätä pidetään itse asiassa varsin merkittävänä esimerkkinä monimuotoisesta 1960-luvun kirkkoarkkitehtuurista.

Tämä ei ole Oriveden ensimmäinen kirkko, ei itse asiassa toinenkaan. Tämä on peräti kuudes kirkko. Paikkakunnalla on ollut hieman huonoa onnea kirkkojen suhteen, sillä kolme niistä on tuhoutunut tulipalossa, yksi miltei välittömästi valmistumisensa jälkeen. Myös edellinen, vuonna 1781 valmistunut puinen ristikirkko paloi tuhopolton seurauksena vuonna 1958.

Tämän Oriveden nykyisen kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Kaija ja Heikki Sirén. Heidän suunnitelmansa, "Kaarien kirkko," voitti suunittelukilpailun uuden kirkon rakentamiseksi. Kirkko otettiin käyttöön loppukesällä 1961.

Kirkkosali on pohjamuodoltaan soikio. Sali on huomattavan leveä, mutta pituussuunnassaan lyhyempi. Sen takaosassa on leveä lehteri, jossa ovat suhteellisen suure…

Kevään kunniaksi! - eräänlainen ilmailusarja, Osa 2

Seuraa sarjan toinen osa. Edelleen siis pysytään ilmailuaiheisissa teemoissa hieman "laajasti" ymmärrettynä. Tämä kuvahan on selvä. Sehän on tai siis ei ole lentokone... Tai siis on lentokone, mutta se sijaitsee auton nokkapellin päällä ja silloin se ei ole lentokone vaan nokkakoriste, vaikka oikeasti lentokone lieneekin. Vai onko kysymyksessä nyt ihan UFO? Ei ole, ufokuvaksi tämä kuva on aivan liian terävä. =DD

No, ilmassa ne tämäntapaiset kumminkin yleensä kulkevat, oli nyt sitten mikä oli. Ties vaikka tuokin olisi joskus käynyt ilmalennolla kiinnityksen ehkä pettäessä. :))


Lähtökuopissa

Viime kesänä tuli ihan sattumalta mentyä ohi tilanteesta, jossa purjelentokone oli juuri lähdössä. Tämähän on se sellainen konetyyppi, jossa ei ole ollenkaan moottoria, vaan ilmassa pysyminen tapahtuu hyödyntämällä jotenkin lämpimiä ilmanvirtauksia. En tiedä itsekään miten, mutta jos kone saadaan toisella koneella hinatuksi taivaalle, siellä se pysyy niin kauan kuin sää sallii ja lentäjän taidot riittävät. Säällä onkin suuri merkitys: sen täytyy olla juuri oikeanlainen, esimerkiksi sateella tällaisella ei lennellä.

Kuvat ovat sen näköisiä, kuin ne olisi kuvattu huonomman puoleisella kännykällä, mutta tässä tapauksessa nuo kuvanlaadun heikkoudet johtuvat lämpöväreilystä, joka syntyi yli +30 asteen lämpötilasta ja kohteen kaukaisesta sijainnista. Kirkkaan, väärästä suunnasta tulleen auringonpaisteen vuoksi kuvanotto tyssäsi alkumetreille. No, tässä kuitenkin nyt muutama kuva.

Lähtisitkö sinä lentämään tällaisella? Purjekoneen lupakirjaa suorittamaan voi muuten hankkiutua jo 15-vuotiaana…

Tesoman kirkko

VIIKON 16 KIRKKOESITTELY

Viime viikkojen komeiden ja suurten kirkkojen jälkeen tämän viikon kirkko on ehkä hieman "vaatimattomampi" ilmestys. Kyseessä on pieni kyläkirkko, tai ehkä paremminkin lähiökirkko Tampereen kaupungin Länsiosassa, Tesomalla. Kirkko sijaitsee vilkaassa kaupunkiympäristössä pienehköllä mäellä metsikössä omassa rauhassaan, eikä sitä välttämättä tule ohi ajaessaan edes huomanneeksi, ellei katso juuri oikeaan suuntaan.

Tässä näkymä pääsisäänkäynnin edustalta. Etualalla sijaitsee moderni "kellotapuli", kahden kellon kelloteline. Sopinee tähän tyyliin hyvin.


Satapaikkaisesta kirkkosalista avautuu näkymä ympäröivään luontoon. Sen tilat saadaan tarvittaessa yli kolminkertaistettua avaamalla seurakuntasalin liukuovet.

Alttaritauluna kirkossa on taiteilija Laila Pullisen Kristusta ristillä modernisti tyyliteltynä esittävä messinginvärinen pronssireliefi. Tämä alttariseinässä kiinni oleva vesitos painaa noin 500 kg!

12-äänikertaiset urut on valmistanut …

Kevään kunniaksi! - eräänlainen "ilmailusarja" Osa 1

Sanan "ilmailukuva" voi ymmärtää monella tavalla. Päätin pistää uudenlaisen sarjan pystyyn. Monenlaista sitä on kokeiltu, vaan ehkä tämä arpa on vielä heittämättä. Sarjan osat julkaistaan siis torstaisin, ja ne käsittelevät tuota ilmailuteemaa ehkä hiukan erikoisella tavalla. Tarkoitus on kuvata monenlaista, mikä ilmassa lentää ja liitelee, tai ainakin jotain sinne päin!

Tässä sarjan ensimmäinen kuva tyttären taltioimana. Kunnon kärpänen. Sehän se ilmassa kesällä ja näin keväälläkin on tuttu näky ja aina yhtä uskollinen vieras. :)  Onko sinulla jo ollut näitä uskollisia laumaeläimiä ikävä? - No, kohta toiveesi toteutuu ja ilma on näitä mustanaan.

Tervetuloa kesä ja kärpäset, pistiäiset, hyttyset, paarmat ja punkit!


Päivän kevennys!

Jokihirviö! :)


Sammakkojahtiin

Tällainen nökötti keskellä pihaa tänä aamuna. En itse ollut kotona, mutta onneksi tytär sai olennon ikuistettua! Kauneutta on monenlaista vai mitä?

=D


Ylistaron "komia kirkko"

VIIKON 15 KIRKKOESITTELY

Ylistaro on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva entinen kunta, joka liitettiin Seinäjoen kaupunkiin vuoden 2009 -alussa. Ylistarossa sijaitsee ainutlaatuisen upea kirkko, joka maakunnassa tunnetaankin yleisesti nimellä "Ylistaron komia kirkko"

Tämän vuonna 1852 valmistuneen kirkon suunnittelija on Ernst Lohrman. Kirkko on kolmanneksi suurin kirkkorakennus maassamme. Istumapaikkoja siinä on peräti 2500! Kirkkosalin reunalehtereitä on kahdet päällekäin, eli seurakunta istuu kirkossa kolmessa kerroksessa. Takalehteri, jossa sijaitsevat 54 äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan rakentamat urut vuodelta 1952, on yksikerroksinen.

Kirkon ulkopituus on 62 metriä ja sen tornin huippu kohoaa 52 metrin korkeuteen. Kirkkosalin sisäkorkeus on 16 metriä ja sen pääkäytävä on reilun 50 metrin pituinen. Kirkko on merkittävä siitäkin syystä, että se on ensimmäinen uusgoottilainen kirkkorakennus maassamme.

Kaukaa viljapellon reunalta otettu kuva kertoo paljon kirkon koosta. Vi…

Kohta kesää - tuulen myötä

Tänä keväänä ei ole tullut paljoakaan kuvailtua, mutta jotain kuitenkin. Tässä näkymää viime viikolta. Hieman hataraksi on jääpeite jo kuvassa käynyt, mutta vielä hatarampi se on nyt. Itse asiassa vesi virtaa tuossa jo vapaana. :)) Lokit sen sijaan suosivat tuota kiveä edelleen. Niitä eivät nuo valtavat tuuletkaan saaneet puhallettua pois.


Kirkkojen tyylikaudet, osa 2 - Keskiaikaiset kirkkomme

Monella saattaa olla käsitys, että keskiajalla kirkot rakennettiin aina kivestä. Se ei ole ihan totuus kuitenkaan. Puukirkkoja on meillä täällä suomessa rakennettu jo siitä asti, kun ylipäätänsä kirkkoja on maassamme rakennettu. Se on vain niin, että puu ei kestä samalla tavoin ajan hammasta kuin kivi. Siksi vanhimmat säilyneet kirkkomme ovat kivirakenteisia. Sarjan ensimmäisessä osassa esittelin Vöyrin puukirkkoa, joka on vanhin yhä käytössä oleva puinen kirkkorakennus maassamme. Se on vuodelta 1626. Sitä vanhemmista puukirkoista ei ole juurikaan jäljellä enää kuin historialliset kirjoitukset, eikä monissa tapauksissa niitäkään. Monen vanhan kirkon sijainti sentään tiedetään. Paikalta saattaa löytyä joskus kasvillisuuden seasta jopa kappale kivijalkaa...

Hyvin vanhoja kivikirkkoja sen sijaan löytyy - jos ei nyt hyvin, niin kuitenkin muutamia. Maamme vanhin kivikirkko löytyy Jomalan kunnasta Ahvenanmaalta. Se on rakennettu noin 1270-1290. Kirkko on jopa käytössä edelleen. Tuosta kirko…

Reisjärven kirkko - Kuvaesittely

VIIKON 14 KIRKKOESITTELY

Julkaisin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Reisjärven kirkon kuvan edesmenneellä kuvablogi.com -sivustolla viitisen vuotta sitten. Sitten kävi niin, että kirkossa alkoi suuri peruskorjaus ja kirkon ulkonäkö muuttui niin paljon, ettei tuo kuva enää ollut yhtään ajan tasalla. Talvilomalla tuli nyt sitten vihdoinkin käytyä tuota uusittua kirkkoa katsomassa. Ajoitus oli oikein hyvä, sillä paikalla sattui kuin sattuikin olemaan seurakunnan työntekijä, joka ystävällisesti laski minut sisälle ja sytytteli jopa valot kuvaamista varten. Erinomaista! Kiitos vielä kerran. Katsotaan kirkkoa ensin kuitenkin ulkopuolelta.

Reisjärven kirkko on arkkitehti Anton Wilhelm Arppen suunnittelema ja se valmistui vuonna 1820. Kirkko sai nimekseen Elisabethin kirkko.

Itselleni oli yllätys, että kirkko on peräisin 1800-luvun alusta. Ulkonäkö ei jotenkaan viittaisi siihen. Kirkon esitteestä selvisikin,  ettei kirkko olekaan enää nykyisin sellainen, minkälaiseksi se alunperin valmistui. …

Hyvää pääsiäistä!