Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on elokuu, 2014.

Sunnuntain kukkaset

Metsäkansan kirkko

VIIKON 35 KIRKKOESITTELY

Pirkanmaan maakunnassa, Valkeakosken kaupungin alueella sijaitseva Metsäkansan kirkko on siitä erikoinen kirkkorakennus, että se on rakennettu täysin lahjoitusvaroin. Kirkko sijaitsee nimensä mukaisesti Metsäkansan kylässä reilun kymmenen kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta.

Arkkitehti Jaakko Tähtisen suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1939. Se on vuorineuvos Eemil Aaltosen synnyinkyläänsä lahjoittama ja rakennuttama. Myös kirkon interiööri, kuten saarnastuoli, urut, alttaritaulu ja tapulin kellot ovat hänen lahjoittamiaan.

Kirkko on rakennettu tiilestä ja se on ulkopinnoiltaan rapattu. Kirkkosalissa on tilaa 200 henkilölle. Kirkon yhteydessä ja sen saliin yhdistettävissä on myös seurakuntasali jossa on tilaa 100 henkilölle. Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut ovat 11-äänikertaiset, alttaritaulu on jäljennös espanjalaisen Murillon maalauksesta.

Kirkko oli vuoteen 1972 -saakka Metsäkansan rukoushuoneyhdistyksen omistama ja ylläpitämä. Sen jälkeen …

Maatalous vanhaan aikaan -arvauskilpailu torstaisin, osa 4

Viime torstain kuvassa näkyi hevosvetoinen haravakone. Lue lisätietoa tästä. Oikein vastanneita olikin melkoinen määrä, olipa joku tuollaisen istuimella pellolla istunutkin.

Uusi mietittävä on tässä. Tämä oli ymmärtääkseni viime vuosituhannen alkupuolen maatalouden yksi arvokkaimmista työkoneista. Mikä laite on kysymyksessä? Tämä on varmaan toisaalta helppo tunnistaa, jos alan historiaa tuntee. :)


Läppärinheiton EM-kilpailut

Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että kyseessä ei ole trollausyritys, eikä mikään Päivän kevennys. Kyseinen kilpailu on todella olemassa ja kesälomalla sain olla sitä katsomassa ja todistamassa oikein kameran kanssa.

Saamieni tietojen mukaan kilpailun järjestäjä järjestää paikalle kilpailussa käytettävät läppärit, joten blogin lukijoiden ei kannata vielä tässä vaiheessa innostua ajatuksesta heittää omaa hidasta blogiläppäriänsä oikein kunnolla yleisön edessä.

Kilpailijoissa oli kiekonheittäjiä, painijoita, kuulantyöntäjiä... ja myös maallikoita. Tässä nyt lyhyt kuvareportaasi.

Tästä lähtee läppäri lentoon! Heittotyylin sai kilpailija vapaasti valita, samoin heitettävän läppärin!

Komeasti lentää! Epäilemättä tällainen urheilumuoto tuottaa heittäjälle (ja varmasti monelle katsojallekin) suurta mielihyvää. Meitä läppäriin hermonsa menettäneitä kun on varmasti paljon! =D

Pehmeä laskeutuminen! Ihmeen hyvin tuo läppäri kovempaakin kyytiä kestää. Itse tiedän henkilön, jolta putosi kerran me…

Sunnuntain kukkaset

Pahat tarkennusvirheet kuvassa, mutta menettelee. :)

Hämeenkosken kirkko

VIIKON 34 KIRKKOESITTELY

Päijät-Hämeen maakunnassa sijaitseva Hämeenkoski on mielenkiintoinen paikkakunta, jolla sijaitsee mielenkiintoisen näköinen kirkko. Ennen kuin keskitymme tuohon kirkkoon, katsotaan hieman itse kunnan historiaa.

Paikkakunta mainitaan ensi kerran itsenäisenä jo 1400-luvun alussa. Sittemmin se on ollut historian saatossa osa Lammin kuntaa, kunnes jälleen itsenäistyi vuonna 1865. Paikkakunnalla on ollut historian saatossa myös monta nimeä; Ensin Koski, sitten Etola ja sen jälkeen jälleen Koski, jonka perään tuolloin liitettiin Hämeen lääniä tarkoittava lyhenne Hl. Vuodesta 1995 nimi on ollut Hämeenkoski.

Mutta nyt siis Hämeenkosken kirkkoa katsomaan. Se on erikoinen. Mikä sinulle tulee tästä ensimmäisenä mieleen? Aivan oikein! "Kalteritkin" paikoillaan, mutta ei se haittaa. Jotain ylevyyttä tässä kirkossa oli ja on. Jotain yhtäläisyyttä tuossa katon alareunassa on jopa tunnettuun, valtavaan Madeleinen kirkkoon Pariisissa. Tämä tietysti tietyin varauksin.…

Maatalous vanhaan aikaan -arvauskilpailu torstaisin, osa 3

Nelipyöräiset hevosrattaathan siinä edellisen viikon kuvassa näkyivät. Koska tuo "hevosrattaat" on aika laaja ilmaisu, näille on kyllä täsmällisempikin nimitys; Tarkalleen niitä sanotaan trilloiksi (tai rilloiksi), eli Amen ja Minttulin komentit osuivat oikeaan :)

Nelipyöräiset trillat tunnettiin arvokkaana menopelinä, eikä niitä kaikista maalaistaloista löytynytkään. Ne olivat oman aikansa "edustusauto" johon läheskään kaikilla ei ollut varaa.

Sitten katsotaan tällaista. Mikä se on ja mihin sitä on käytetty? Kamman piikit siinä on, jopa pyörätkin, mutta silti se ei liene tarkoitettu jonkin suuren eläimen kampaamiseen. :)


Päivän kevennys!

Kohta koittavan syksyn kunniaksi alkaa Päivän Kevennyksen uusi tuotantokausi, ja tämä tuotantokausi onkin pitkä kuin... siis pitkä tuotantokausi on tämä. Ehkä ensi vuoden puolelle joka toinen tiistai mennään... joka tapauksessa johonkin asti mennään! :)) Katsotaan nyt miten tämä tästä lähtee... Okei, tämä jatkuu ensi kesäkuun loppuun saakka!

Tästä se lähtee. Tämä ei ole sitten mikään Photoshop-kikkailu, vaan aito, rehellinen kuva. Osallistuinko?
En. Toivottavasti palkinto oli kuitenkin jotakin muuta kuin tuossa kilpailun otsikossa!


Sunnuntain kukkaset

Tampereen vanha kirkko

VIIKON 33 KIRKKOESITTELY

Pirkanmaan pääkaupunki ja maakuntakeskus, 220 000 asukkaan Tampere, itsenäistyi alunperin Messukylän kunnasta. Ensin siitä tuli Messukylän kappeliseurakunta 1700-luvulla, kunnes vuonna 1860-perustettiin itsenäinen Tampereen kaupunki Messukylän naapurikunnaksi. Tämä olikin suoraastaan pakko tehdä; Tampereen kappeliseurakunta oli kasvanut hyvin nopeasti ja oli tuolloin jo huomattavasti emäseurakuntaansa suurempi. Nykyisin tuo entinen emäpitäjä, Messukylä, on puolestaan osa Tamperetta, sen Itäpuolella sijaitseva kaupunginosa.

Edellä mainittu selittää seikan, miksi Tampereen ensimmäinen kirkko valmistui suhteellisen myöhään, vasta 1800-luvun alkupuolella. Siihen asti Tampereen kirkkona toimi nyk. Messukylän vanha kirkko. Emäseurakunnan (lähinnä kirkkoherran) valta oli vahva, eikä Tampereen puolelle kirkkoa aikaisemmin rakennettu. Itse asiassa ei olisi rakennettu vielä tuolloinkaan, mutta esivalta myönsi poikkeusluvan kirkon rakentamiseen vastoin Messukylän kirkkoh…

Maatalous vanhaan aikaan -arvauskilpailu torstaisin, osa 2

Viime viikon keltainen möhköfantti on nimeltään viskuri. Koska en itse tiedä siitä paljonkaan, tässä linkki wikipediaan, josta löytyy hieman lisätietoa.

Seuraavaksi hiukan helpompi. Tässä. Toisaalta jokainen näkee, että joku kärry se on, mutta mikä tarkalleen? Ja jos et tiedä, niin veikata kannattaa aina! ;)


Viikon erikoinen

Lehteenkin vielä on päästy, tai mikä lie tarjouskuvasto onkaan =D. Tämä pilailusarja oli tällä kertaa tässä. Kiitos jos kun katsoit ja kestit. :)Sunnuntain kukkaset

Toholammin kirkko

VIIKON 32 KIRKKOESITTELY

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva pieni Toholammin kunta on ollut viime aikoina surullisen paljon julkisuudessa kahden tuhoisan liikenneonnettomuuden vuoksi. Toissa kesänä vierailin paikkakunnalla kameran kanssa. Päivä oli oikein kaunis ja sain otettua aurinkoiset kuvat kirkosta.

Toholammin kirkko valmistui vuonna 1861. Se on puinen päätytornillinen pitkäkirkko, joka tyylillisesti edustaa gotiikkaa.

Kirkon on piirtänyt arkkitehti Carl Axel Setterberg. Hän tuli tunnetuksi uuden, palonjälkeisen Vaasan kaupungin pääsuunnittelijana. Vastaavana kirkonrakentajana toimi Jaakko Kuorikoski.

Kirkko on Toholammin järjestyksessä kolmas kirkko. Ensimmäisen kirkkonsa Toholampilaiset saivat vuonna 1665. Vaatimaton kirkkorakennus palveli kansaa sadan vuoden ajan, jonka jälkeen valmistui huomattavasti parempi ja suurempi kirkko. Sekin jäi kuitenkin pieneksi kasvavalle seurakunnalle, jonka vuoksi vuonna 1827 käynnistyivät jälleen selvitystyöt uuden (nykyisen) kirkon rakentamiseksi.…

Maatalous vanhaan aikaan - arvauskilpailu torstaisin, osa 1

Arvuutellaanpa vähän aikaa muutamia maalaistaloissa viime vuosituhannen alkupuolella käytössä olleita koneita. Jos et tiedä, mihin ko. kapinetta aikoinaan käytettiin, myös villejä veikkauksia otetaan mieluusti vastaan. :)

Tässä ensimmäinen kuva. Mikäs se tämä on??? Kampi siinä on kyljessä, mutta soittorasia se ei ole.   Kyseessä ei myöskään ole mekaaninen elefantti.:) Oikea vastaus selviää ensi viikon torstaina, ellei sitä aikaisemmin kommenteissa.


Superhelle väsyttää!

Jos päivän kevennys olisi tällä hetkellä tuotannossa, tämä menisi siihen mutta kun ei ole niin ei sitten. Helle väsyttää kissanpoikaa (ei ole oma poika eikä oma kissa, minä vaan kuvasin)  :D


Viljan kypsyessä

Viljanviljelijöillä on kohta kiirettä. Toivottavasti sato on lämpimän kesän jälkeen runsas.


Päivän panoraama

Kolmen kuvan yhdistelmäpanoraama reilun kuukauden takaa. Kuva kannattaa klikata täyskokoiseksi.


Sunnuntain kukkaset

Päivänkakkara ja hämis. Sarja jatkuu alkusyksyn aina sunnuntaisin.


Sievin vanha kirkko

VIIKON 31 KIRKKOESITTELY

Viikon kirkko on palannut kesälomiltaan ja on aika jälleen katsella mitä moninaisimpia kirkkorakennuksia eri puolilta maatamme. Tämänkertainen kirkkokohteemme sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Sievin kunnassa. Vuorossa on Sievin vanha kirkko.

Harvoin kirkon löytäminen on ollut niin vaivalloista kuin tämän kirkon kohdalla. Tuntui että joka lähde vaikenee sen sijainnista. Google-kartoistakaan kirkon sijainti ei selvinnyt, vaikka tämäntyyppiset rakennukset niissä yleensä näkyvätkin. Lopulta löysin jonkinlaisen paikkaan viittaavan osoitteen, Vanhankirkontien. Auton nokka siis sitä kohti, eiköhän se kirkkokin sen varrella sijaitse.

Auton navigaattoripa ei löydäkään Vanhankirkontietä. Sen verran kuitenkin muistin, että kirkko sijaitsee Sievin keskustasta kymmenisen kilometriä Kokkolaan päin. Jossain vaiheessa, epätoivon  jo melkein saavuttaessa, näin valtatien oikealla puolen kyltin Vanhakirkko. - Löytyihän se sentään näilläkin tiedoilla ja hataralla muistikuvalla!

Asi…