Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on tammikuu, 2014.

Liedenpohjan kirkko

Kuva
VIIKON 4 KIRKKOESITTELY

Hauskasti nimetty Liedenpohjan kylä sijaitsee Virroilla Pirkanmaalla. Koska matkaa Virtain keskustaan on parikymmentä kilometriä, kylälle päätettiin aikanaan rakentaa oma kirkko.

Liedenpohjan kirkko valmistui ja vihittiin käyttöön vuonna 1961. Rakennusaihiona käytettiin Liedenpohjan vanhaa koulua, joka talkoovoimin siirrettiin nykyiselle paikalle. Koulu ei kuitenkaan sellaisenaan vielä ollut valmis ja käyttökelpoinen kirkko, vaan sitä täytyi korjaamisen lisäksi muutella. Piirustukset muutostöille laati opettaja Voipa Sulkava. Tapulin suunnitteli arkkitehti E. Jalava. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan kaikilta osin toteutunut.

Kirkko sijaitsee kauniilla paikalla harjun päällä. Sen vieressä on pieni hautausmaa.

Kuvauspäivänä ja -ajankohtana aurinko paistoi huonosta suunnasta. Koska kotiinkin piti illaksi ehtiä, en sitten viitsinyt jäädä odottelemaan otollisempaa hetkeä...

Osoite: Hollitie 922, Liedenpohja, Virrat


Päivän kevennys

Kuva
Paikannimet ovat joskus hauskoja. :))


Tulihan se sieltä

Kuva
Tulihan se sieltä! Nimittäin talvi. Tai ainakin yrittää. Pakkasen osalta se on siinä jo hyvin onnistunutkin. Lumen osalta huomattavasti heikommin. Omakotiasujalla esim. vesiputket ovat vaarassa jos maan pinnalla ei ole suojaavaa lämpöä antavaa lumipeitettä. Omalta osaltani ehkä pärjätään vielä mutta kylmemmäksi ei enää olisi niin väliksi... Ja lunta, eihän sitäkään nyt kahta metriä tarvitsisi kattojen päällä olla, kuten Helsingissä (!) viime talvena, vai oliko se nyt toissa talvi..

Koska maisema siis näyttää vähälumisena vain kylmäkuorrutetulta, pistän esille jälleen erään kuvan viime talvelta. Ajalta, jolloin talvikin näytti talvelta.


Mennyttä mikä mennyttä

Kuva
Vanhat ihmiset opettavat, tai ainakin ennen vanhaan opettivat, että Nuutinpäivästä alkaa sitten se lopullinen arki, eli joulun jälkeinen elämä. Tuo joulunaika menee sen verran nopeasti, että itse pidän mielelläni jouluvarustuksen/sisustuksen esillä ihan tähän päivään saakka. Esillä ne ovat vielä nytkin. Tosin tämän postauksen jälkeen täytynee alkaa niitä pikku hiljaa poistamaan.:) Ehkä se on hyväkin. Olisihan se ainainen joulukin vähän yksitoikkoista. Ja ennen kaikkea työlästä. :)) Tästä sitä mennään taas kesää kohti!


Messukylän vanha kirkko

Kuva
VIIKON 2 KIRKKOESITTELY

Messukylä on nykyinen Tampereen kaupunginosa, mutta sillä oli vuoteen 1947 asti kunniakas historia itsenäisenä kuntana, jonka ympärille aikoinaan Tampere alkoi kasvaa ja rakentua. Kirjailija Kalle Päätalo kuvaa Iijoki-sarjassaan tuota itsenäisen Messukylän aikaa, jonka viimeisinä vuosina hän muutti paikkakunnalle.

Messukylän vanha kirkko on koko Tampereen vanhin meidän päiviimme asti säilynyt rakennus. Se on peräisin 1500-luvun alkupuolelta. Jo ennen tätä aikaa paikalla sijaisi sadan vuoden ajan puukirkko, josta on peräisin nykyiseseen kirkkoon säilytetty, aikoinaan puukirkon yhteyteen rakennettu kivisakaristo.

Aikoinaan kirkon vieressä sijaitsi myös kellotapuli, mutta tämä Matti Åkerblomin työ purettiin uuden kirkon valmistuttua vuonna 1879.

Kirkon sisältä löytyy monia 1400-luvulta peräisin olevia puuveistoksia. Veistoksista arvokkain, Neitsyt Mariaa esittävä, on siirretty Kansallismuseoon. Krusifiksiveistos on sijoitettu alttarille. Itse alttaritaulu on tunte…

Talvea odotellessa - osa 2

Kuva
Eipä ne näytä maisemat talvisemmiksi tulevan, jatketaan siis lumikuvilla menneeltä ajalta. Tämän kuvan olen alunperin ottanut Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2006. Kuvankäsittely piirroshenkiseksi on hieman tuoreempi. :)


Päivän kevennys!

Kuva
Suihkukoneen kyydissä matalalennolla! (kuva ei ole tältä vuodelta, lunta ei edelleen täällä(kään) ole.)

Talvea odotellessa - Uusi sarja!

Kuva
Ilmatieteen laitos ilmoitti, että ellei lunta ja pakkasta pian tule, koko talvi joudutaan perumaan! Tosin tältä vuodelta ainoastaan, toivottavasti. Niin, ei kai tästä nyt sentään perinne ole tulossa. Ja jossain päin sitä lunta taitaa olla nytkin, ainakin hieman? Olkaa onnellisia joka hiutaleesta. :)

Mutta ihan totta. Nytpä sitä on aikaa ja mahdollisuuksia pistää esille niitä tuiki tavallisia talvipäivän lumikuvia ajalta, jolloin talvi oli hieman talvisempi kuin nyt. Tässä ensimmäinen otos viime kevättalvelta. Pakkasta oli kuvanottopäivänä viitisentoista astetta.


Kiikan kirkko

Kuva
VIIKON 1 KIRKKOESITTELY

Kiikan kunta, tai oikeammin silloinen pitäjä, perustettiin jo vuonna 1662. Itsenäistä kunnalliselämää kesti huomattavan pitkään, sillä vasta vuonna 1981 Keikyän ja Kiikan kunnat yhdistettiin uudeksi Äetsän kunnaksi. Äetsä taas puolestaan yhdistettiin vuoden 2009 -alusta yhdessä Mouhijärven kanssa Vammalan kaupunkiin. Syntytynyt uusi kunta sai nimekseen Sastamala.

Kiikan puinen päätytornillinen ristikirkko on peräisin vuodelta 1807. Sen piirustukset laati Tukholman Intendenttikonttori ja sen vastaavana rakentajana oli kirkonrakentaja Matti Åkergren. Kirkko on nykyisin väriltään punainen, jonka värinen se oli alunperinkin. Alkuperäinen kellotorni purettiin vuonna 1884 ja tilalle rakennettiin nykyinen, uusgotiikkaa edustava torni. Tosin senkin nykyinen ulkomuoto on suurimmaksi osaksi peräisin vuoden 1952 peruskorjauksesta. Kirkko on tiettävästi järjestyksessään jo kolmas tällä samalla paikalla sijaitseva kirkko.

Kirkon alttaritaulun on maalannut Alexandra Såltin. …

Uuden alku - vanhan loppu

Kuva
Uusi vuosi 2014 on sitten alkanut. Toivottavasti se on mahdollisimman hyvä ja kuvarikas meille kaikille.

Kuvassa sataa lunta, hyvä että edes kuvassa. :) Säät ovat täällä samanlaiset, mitä suurimmassa osassa maata.

Tuo viimevuotinen uudenvuodenlupaukseni osoittautui niin toimivaksi, että päätin uudistaa sen tällekin vuodelle. Se on lupaus olla lupaamatta yhtään mitään. Hyvin se ainakin viime vuonna toteutui. :)

Oikein hyvää, minuutti sitten alkanutta vuotta 2014!