lauantai 29. marraskuuta 2014

Tampereen tuomiokirkko

Oikein hyvää kohta alkavaa joulukuuta kaikille! Sen kunniaksi tämän viikon kirkkokohdekin on varsin mahtava. Vuoron saa siis Tampereen tuomiokirkko. Maisema on kuvassa huomattavasti kesäisempi kuin nyt; Kuva on peräisin kolmen vuoden takaa. Katsotaanpa kirkkoa lyhyesti hieman tarkemmin.

Tämä vuonna 1907 -valmistunut Lars Soncin piirtämä kirkko on tunnetuin kansallisromanttinen kirkkorakennus maassamme. Sitä on luonnehdittu rakennustaiteellisesti erittäin korkeatasoiseksi kokonaistaideteokseksi, jonka jokainen yksityiskohta on ajatuksella ja tyylillä toteutettu.

Alunperin kirkon nimi oli Johanneksen kirkko. Kun Tampereen hiippakunta perustettiin vuonna 1923, kirkosta tehtiin Tampereen hiippakunnan pääkirkko, tuomiokirkko. 

Kirkon tornin huippu kohoaa maasta katsoen 64 metrin korkeuteen, mikä on kaksi metriä enemmän kuin Helsingin tuomiokirkon keskihuipun korkeus, mutta jää selvästi jälkeen Turun tuomiokirkon 86-metriselle tornille.

Ovesta sisälle astuttaessa tulija huomaa kirkon suuruuden; sisätiloissa on avaruutta sekä pituus- , leveys- että korkeussuunnassa. Kirkkosalin oikealla ja vasemmalla puolella sijaitsevat lehterit yhdistyvät toisiinsa takalehterin kautta. Siellä sijaitsevat kirkon Kangasalan urkutehtaan rakentamat 68+5 -äänikertaiset pääurut vuodelta 1929. Ne ovat yhdet maamme suurimmista ja parhaimmista romanttistyylisistä uruista. Sivulehterillä on lisäksi saman tehtaan rakentamat 23-äänikertaiset barokkihenkiset urut. Kirkossa järjestetään seurakunnallisten toimitusten ja tilaisuuksien lisäksi monipuolisesti tasokkaita konsertteja ympäri vuoden. 

Suurikokoisen alttaritaulun on maalannut taidemaalari Marcus Enckell. Sen aiheena on ylösnousemus. Kirkossa on lisäksi valtava määrä fresko- sekko- ja lasimaalauksia ja muuta koristusta. Jopa kiveäkin on kauttaaltaan muotoiltu mitä erilasimmilla tavoilla. Maalauksista voisi erityisesti mainita Hugo Simbergin Freskot Kuoleman puutarha ja Haavoittunut enkeli. Kaiken kaikkiaan kirkko on niin vaikuttava, että sen täsmällinen kuvaaminen on lyhyessä kirkkoesittelyssä mahdotonta.

Kirkon sisätiloista on erittäin hyvä virtuaaliesittely virtualtampere.com:in sivustolla. Voit katsoa sen tästä.

Tiekirkko-ketjuun tätä kirkkoa ei silti ole haluttu liittää. Syynä on ilmeisesti sen tuomat velvoitteet kirkon säännöllisestä aukiolosta. Kirkko on kuitenkin avoinna jopa ympärivuotisesti. Tarkemmin sen, mahdollisesti vuosikohtaiset aukioloajat voit katsoa tästä. Osoite on Tuomiokirkonkatu 12, Tampere.
12 kommenttia:

 1. On kaunis kirkko todella! Kiitos tästä upeasta esittelystä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Katinka. Tosin tuon kohdalla tämä esittely jäi omasta mielestäni kovin vajavaiseksi. Kirjoitettavaa kun olisi vaikka kuinka paljon, mutta pakko tiivistää. :))

  VastaaPoista
 3. het lijkt mij een hele mooie kerk ik zou het interieur wel eens willen zien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Look: www.virtualtampere.com/tampereen-tuomiokirkko/saarnatuoli. Thank you for your comment, Bas

   Poista
 4. Eine schöne Kirche und ein tolles Panoramabild vom inneren der Kirche.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 5. Komea kirkko. En ole sisällä käynyt, nähnyt kirkon kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti katsoit vielä sitten myös tuon sisätilojen esittelyn tuolta linkistä. :) Kiitos kommentista Aimarii.

   Poista
 6. Hieno kirkko, tykkään kivikirkkojen jykevyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jykevä tuo tosiaan on, sanan varsinaisessa mielessä. Kiitos kommentista Ame.

   Poista
 7. Aika erikoisen näköinen kirkko. Hieno se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin upeita kirkkoja ei suomessa montaa ole ja lajissaan tuo on ihan ainutlaatuinen. Maamme tunnetuimpia kirkkoja. Kiitos kommentista Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!