Haapamäen kirkko

VIIKON 42 KIRKKOESITTELY

Keuruulla, Keski-Suomessa, sijaitsee 1500 asukkaan Haapamäki -niminen taajama, joka on tunnettu
matkailukohteestaan, höyryveturipuistosta. Kylä oli aikoinaan merkittävä ja vilkas rautateiden risteysasema. Nykyisin elämänmeno on Haapamäellä huomattavasti hiljentynyt.

Koska alue oli vielä 1900-luvun alkupuolella suhteellisen vilkasliikenteinen, katsottiin tarpeelliseksi rakentaa sinne oma kirkko. Tontti saatiin lahjoituksena vuonna 1931. Kirkkoa alettiin rakentaa pian tämän jälkeen, mutta tulevasta talvisodasta ja sitä seuranneesta rakennustarvikepulasta johtuen kirkon rakentamisesta tuli varsinpitkäaikainen projekti.

Monien vaiheiden jälkeen vasta vuonna 1953 arkkitehti Mikael Nordenswanin suunnittelema jyrkkäkattoinen, tiilirakenteinen pitkäkirkko oli valmis. Kirkko oli valmistuessaan maamme ensimmäisiä monitoimikirkkoja, jonka yhteyteen oli rakennettu seurakuntasali ja kerhotiloja. Kirkon salissa on 300 istumapaikkaa ja seurakuntasalissa noin 100. Kirkkosalin alttariosa on muuta salia matalampi, ja alttaritaulun paikalla on koruton risti. Urkuparvelle perinteiseen tapaan sijoitetuissa Kangasalan urkutehtaan valmistamissa sähköpneumaattisissa uruissa vuodelta 1953, on 18 äänikertaa.

Osoite: Riihontie 16, Haapamäki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylivieskan kirkko - Kuvaesittely

Kangasalan kirkko

Keski-Suomen Ilmailumuseossa