Raippaluodon kirkko

VIIKON 39 KIRKKOESITTELY

Raippaluodon kirkko on Raippaluodon saarella Vaasan kupeessa Mustasaaren kunnassa alueella, jonka asukkaista yli 98 prosenttia on ruotsinkielisiä sijaitseva puinen, vuonna 1781 valmistunut, arkkitehti Johan Elfströmin suunnittelema torniton pitkäkirkko. Kirkkoa kutsutaan myös  Kustaa Aadolfin kirkoksi rakennusaikakautensa kuninkaan mukaan.

Kirkon erikoisuuksista voisi mainita 1600-luvulta peräisin olevan arvokkaan alttarirakennelman ja saarnastuolin, jotka molemmat ehdittiin pelastaa Pyhän Marian kirkosta (tunnetaan nyk. Korsholman rauniokirkkona) vain muutamia vuosia ennen sen tuhoutumista Vaasan suuressa tulipalossa vuonna 1852, sekä huonon perustuksen seurauksena etelään kallellaan olevat seinät. 

Kirkon 17-äänikertaiset urut ovat Oulunsalon urkurakentamon vuonna 1985 valmistamat. Niiden valkoinen, kultauksin koristeltu julkisivu kirkon ensimmäisistä uruista vuodelta 1768, on erityisen kaunis. 


Kirkon vieressä oleva pohjalaistyylinen renessanssitapuli on rakennettu vuosina 1778-1781. Sen rakentaja on jäänyt tuntemattomaksi. 

Osoite: Kirkontie 58, Raippaluoto


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylivieskan kirkko - Kuvaesittely

Kangasalan kirkko

Keski-Suomen Ilmailumuseossa